Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
10 years SevenSenses

Van opgetrokken wenkbrauwen en oergeluiden tot giga-netwerk

For English click here

Gossie mijne… SevenSenses bestaat alweer 10 jaar! Ik kan me dan niet aan de neiging onttrekken om een en ander aan reflectie door mijn hoofd te laten lopen. Dan poppen er weer beelden op van de start van SevenSenses in 2013, met die man bij de Kamer van Koophandel die met opgetrokken wenkbrauw naar mij keek terwijl ik hortend en stotend probeerde uit te leggen wat Participatief Actieonderzoek is. En een vader die met grote ogen een soort oergeluid maakte toen ik het bestaan van SevenSenses aankondigde: “hoeeeeeee…. zou je dat nou wel doen in deze tijden van economische crisis?!”

Toch zat het qua gevoel goed, ook al wist ik ook nog niet precies waar ik aan begon met mijn goedbedoelende eenmanszaak.

Kon ik het weten, dat we 10 jaar later met een enorm netwerk van Participatief Actieonderzoekers en andere gedreven mensen aan de slag zouden zijn?!

Alle begin is moeilijk, en het gevoel van het ‘kraampje in de lege woestijn’ hield echt nog wel een paar jaar aan. Toch ben ik blij dat ik toen heb doorgezet, want ik zie wat Participatief Actieonderzoek (PAO) kan doen in de maatschappij. Los van de innovatieve oplossingen die betrokkenen van een maatschappelijk probleem samen bedenken en mooie initiatieven die zij opzetten en uitvoeren – toch het hoofddoel van een PAO – zie ik ook de enorme impact die het maakt aan de ‘zachte kant’.

Het is steeds weer overweldigend, de reacties die ik – we – van PAO-deelnemers krijgen, die zich (“eindelijk!”) gehoord voelen, in hun kracht komen te staan, een netwerk opbouwen, leren van elkaar, meer zelfvertrouwen en energie krijgen en ‘weer zin hebben in het leven’, noem maar op. Ze krijgen ook vaak meer vertrouwen in elkaar en in betrokken organisaties – zelfs als ze van heel ver moesten komen, als je begrijpt wat ik bedoel.

Maar goed, leuk op de locaties waar een PAO heeft plaatsgevonden, maar als we écht een kanteling willen maken moeten we nog veel meer PAO doen. Systemen lopen nu gruwelijk vast (denk aan het zorgstelsel, de markt, de overheid) en we ondervinden daar steeds meer last van. Dan heb je grootschalig ontwrichtend werken nodig, en vanaf daar betrokkenen vanuit gelijkwaardigheid samen iets op laten bouwen wat bij hen allemaal past. Dat is precies wat PAO doet.

We moeten dus langduriger op dezelfde plekken en vaker op nieuwe plekken PAO uitvoeren, op meerdere complexe problemen tegelijkertijd. Voor mijn gevoel staan we met SevenSenses pas aan het begin van die kanteling. Maar wel zo’n kanteling die dan ineens heel hard kan gaan en hele gave dingen zou kunnen opleveren!

Wil jij meebouwen aan die kanteling? Fantastisch, want zoals je zult begrijpen, zijn er nog héél veel meer PAO’ers nodig!

Laat nou net de inschrijving van het nieuwe PAR Practitioners Programma geopend zijn! Hét programma waarin je alle kennis en vaardigheden over PAO opdoet om impact te kunnen maken. In je werk, of misschien wel op een compleet ander onderwerp dan je werk, maar iets wat je écht nauw aan het hart ligt! Het is aan jou.

Zien we je binnenkort bij de SevenSenses Academy?

Lieve groet, ook namens mijn collega-trainers Denise, Geertjan, Minke, Wout, Sandra en Wilma

Madelon

Madelon Eelderink spreker